Tarkista oman taloyhtiösi tilanne – Useita taloyhtiöitä uhkaa siivous kaupparekisteristä

Kaupparekisteriä ylläpitävä Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) aikoo poistaa rekisteristään noin 12 000 yritystä. Mukana on myös useita asunto-osakeyhtiöitä, joiden toiminnan PRH katsoo loppuneen, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

PRH poistaa rekisteristä ne yritykset ja taloyhtiöt, jotka eivät ole muun muassa tehneet kaupparekisteri-ilmoitusta kymmeneen vuoteen ja joilla ei Verohallinnon mukaan ole toimintaa. PRH:n poistolistalla on useampikin asunto-osakeyhtiö esimerkiksi Espoosta, Helsingistä, Järvenpäästä, Tampereelta ja Vantaalta.

Rekisteristä poisto estää muun muassa lainan saannin

Kaupparekisteristä poistamisella on suuria vaikutuksia taloyhtiön toimintaan. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että taloyhtiö ei voi enää esimerkiksi tehdä mitään sopimuksia: se ei saa pankkilainaa eikä pysty hankkimaan urakoitsijoita korjaushankkeisiin.

Yhtiö ei voi myöskään vaihtaa sähkön toimittajaa eikä solmia sopimuksia muun muassa isännöintitoimistojen, huoltoyhtiöiden tai vesilaitosten kanssa.

Varat ja velat jäävät poistettuun yhtiöön.

Kiinteistöliitto arvelee, että osa poistouhan alla olevista taloyhtiöistä on yhä toiminnassa. Kiinteistöliiton vanhempi lakiasiantuntija Virpi Hienonen toteaa HelsinginSan omien haastattelussa, että joukossa saattaa olla taloyhtiöitä, joita ei ole koskaan rakennettukaan, mutta varmasti listalla on myös pieniä, olemassa olevia yhtiöitä, jotka eivät ole joko yhtiökokouksia pitäneet tai ilmoittaneet uusia hallituksia PRH:lle eivätkä ole myöskään tehneet veroilmoituksia verottajalle.

Tarkista poistettavat yritykset Patentti- ja rekisterihallituksen sivuilta.

Lue alkuperäinen uutinen Helsingin Sanomista.

 

Artikkeli Tarkista oman taloyhtiösi tilanne – Useita taloyhtiöitä uhkaa siivous kaupparekisteristä julkaistiin ensimmäisen kerran Kiinteistölehti.