Moni suunnittelee kotinsa vuokraamista kesäloman aikana. Erityisesti pääkaupunkiseudulla ja suurissa kaupungeissa kodin vuokraaminen kesälomalla ja suurten yleisötapahtumien aikaan on kasvattanut suosiotaan. Vakuutus ei kaikissa tilanteissa korvaa vuokralaisten aiheuttamia mahdollisia vahinkoja.
Vuokrattaessa omaa asuntoa tilapäisesti ja lyhytaikaisesti toiselle on vuokranantajan kotivakuutus voimassa normaalisti. Tästä hyvä esimerkki on kodin vuokraaminen oman kesälomamatkan yhteydessä Airbnb-palvelussa.
– Kotivakuutus korvaa vahingot siihen valitun turvan tason mukaisesti. Jos vuokranantajalla on laajan turvan tasoinen irtaimistovakuutus, myös esimerkiksi vuokralaisten vahingossa rikkomat esineet korvataan, kertoo LähiTapiolan korvauspäällikkö Jussi Korpelainen.
– Vuokranantajan kannalta varmasti ikävimpiä tilanteita ovat ne, kun vuokralainen tahallaan rikkoo paikkoja tai aiheuttaa muuta vahinkoa. Tavallinen kotivakuutus korvaa kuitenkin vuokratun asunnon kohdalla tahallisen vahingonteon ja varkausvahingon vain murron yhteydessä. Vuokralaisen aiheuttamina noita vahinkoja ei siten kotivakuutuksesta korvata. Tätä riskiä on hyvä puntaroida omaa asuntoa vuokrattaessa ja siihen voi tarvittaessa myös varautua vuokranantajille suunnatuilla vakuutuksilla, kertoo Korpelainen.
Vuokranantaja voi ottaa myös lisäturvaa
Jos asunnon pääasiallinen käyttötarkoitus on vuokraustoiminta, ei asuntoa vakuuteta kotivakuutuksella vaan siihen täytyy ottaa oma erillinen vakuutus. Juuri tähän tarkoitukseen vuokranantajille on tarjolla Huoneistoturvavakuutus, joka tarjoaa kotivakuutusta kattavamman turvan vahinkojen varalle.
– Huoneistoturvavakuutus korvaa laajimmillaan myös vuokralaisen tahallaan aiheuttamat vahingot huoneiston pinnoitteille ja tarjoaa turvaa vuokranantajan omistamalle irtaimistolle eli tarjolla on kotivakuutusta laajempi turva tältä osin, Korpelainen sanoo.
Mitä kotivakuutus korvaa, jos on vuokrannut asuntonsa viikon kestävän lomamatkan ajaksi?
1. Rikkoutuminen. Yksittäinen kodinkone tai esine löytyy hajonneena vuokralaisen jäljiltä.
Vuokralainen kertoo sen hajonneen vahingossa. Kotivakuutus korvaa siihen valitun turvan mukaisesti. LähiTapiolan Laaja- ja Loisto-tasoiset kotivakuutukset korvaavat myös rikkoutumiset.
2. Varkaus. Televisio tai koriste-esine on kadonnut vuokralaisen jäljiltä.
Kotivakuutuksesta ei korvata vakuutetun luvalla sisään päässeen henkilön aiheuttamaa tahallista vahingontekoa tai varkausvahinkoa. Käytännössä siis varkaus- ja ilkivaltavahinkojen osalta riski jää vuokranantajalle. Näihin vahinkoihin voi varautua laajalla huoneistoturvavakuutuksella, joka kattaa myös ilkivallan.
3. Vesivahinko. Vuokralainen on nukahtanut suihkuun ja aiheuttanut vakavan vesivahingon.
Asunnon käytöstä aiheutuvia tyypillisiä vesivahinkoja ovat pesukoneiden vuodot ja suihkuun nukahtamiset. Kotivakuutuksen vastuuvakuutuksesta korvataan rakenteille aiheutuneet vahingot vesivahingosta. Rikkoutunut pesukone voidaan korvata laajemmista kotivakuutuksista.
4. Tulipalo. Asunnossa on syttynyt tulipalo hellalle epähuomiossa jääneen pyyhkeen sytyttyä tuleen. Savu on aiheuttanut vahinkoja asunnossa.
Kotivakuutuksesta korvataan tulipalojen aiheuttamia palo-, noki- ja savuvahingot.
5. Ilkivalta. Asunnossa järjestetty juhlat ja siellä on rikottu runsaasti irtaimistoa.
Kotivakuutus ei korvaa tahallisia vahinkoja tai ilkivaltaa muuta kuin asuntomurron yhteydessä.
Näihin vahinkoihin voi varautua laajalla huoneistoturvavakuutuksella, joka kattaa myös ilkivallan, kun se on todennettavissa.
Artikkeli Kodin kesävuokraaminen kasvattaa suosiotaan – vakuutus ei aina korvaa vuokralaisen aiheuttamia vahinkoja julkaistiin ensimmäisen kerran Kiinteistölehti.