Ympäristöministeriön energiahukkajahti aktivoi yli 800 taloyhtiötä

Ympäristöministeriön johdolla toteutetussa energiatehokkuuskampanjassa haastettiin Suomen taloyhtiöt toteuttamaan yksinkertaisia keinoja energiankulutuksen vähentämiseksi.

Syksyllä 2016 käynnistynyt ja vuoden 2017 lopussa päättynyt Energiahukka oli kiinteistö- ja rakennusalan toimijoiden yhteinen kampanja, jossa kannustettiin Suomen taloyhtiöitä energiankäytön ja olosuhteiden optimointiin. Keinoiksi tarjottiin kustannustehokkaita, helposti toteutettavia toimenpiteitä.

Asiantuntija-arvioiden mukaan jopa 10–15 prosenttia rakennusten säästöpotentiaalista olisi saavutettavissa ilman kalliita ja raskaita korjauksia. Tätä varten kampanjassa mukana olevat energiatehokkuuden asiantuntijat laativat eri talotyypeille räätälöidyn ohjeistuksen kustannustehokkaista ja helpoista toimenpiteistä energiankulutuksen vähentämiseksi. Ohjeistuksen löydät täältä.

”Ilmastonmuutoksen hillinnän kannalta rakennussektorin tärkein energiansäästöpotentiaali on olemassa olevassa rakennuskannassa. Energiahukka haukkaa pahimmillaan jopa 30 prosenttia taloyhtiön energiasta. Tämä voi tarkoittaa taloyhtiölle jopa kymmenien tuhansien eurojen turhia kustannuksia vuodessa”, kertoo yliarkkitehti Harri Hakaste ympäristöministeriöstä.

Hyötyä koko taloyhtiölle

Energiahukka-kampanja herätti kiinnostusta yli 800 asunto-osakeyhtiössä ympäri Suomen, joista valtaosa on myös ryhtynyt toimiin energiankulutuksen vähentämiseksi. Kampanjan päätteeksi toteutetun kyselyn mukaan taloyhtiöiden toteuttamat toimenpiteet vaihtelevat pienistä korjausliikkeistä, kuten ilmanvaihdon venttiilien puhdistuksesta ja valaistuksen uudistamisesta, mittavampiin toimenpiteisiin, kuten yläpohjan lisälämmöneristämiseen ja ilmalämpöpumpun asentamiseen. Kampanjaa pidettiin hyvänä muistutuksena siitä, kuinka pienilläkin toimilla voidaan saada suuria säästöjä. Tuloksista selvisi, että kampanja kannusti taloyhtiöitä selvittämään myös muita vaihtoehtoja energiatehokkuuden parantamiseen, kuten uusiutuvan energian hyödyntämistä.

”Energiatehokkuuden parantamisesta hyötyy koko taloyhtiö. Taloyhtiön hallitus säästää asunto-osakeyhtiön rahoja, kun energiatehokkuus paranee. Energiahukan häätäminen tarkoittaa kaikille asukkaille mukavampaa ja edullisempaa asumista”, kertoo johtava asiantuntija Petri Pylsy Kiinteistöliitosta.

Askel kerrallaan energiatehokkaan kiinteistönpidon polulle

Energiahukka-kampanjan ytimenä toimiva ohjeistus on räätälöity kerros-, pari- ja rivitaloille lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmän mukaan.

Ohjeistuksen toimenpiteet on luokiteltu ikkunoiden ja ulko-ovien tiivistykseen, ilmanvaihdon ja lämmitysjärjestelmien tarkastukseen ja säätöön sekä vedenkulutuksen ja sähkönkulutuksen hallintaan. Lisätoimenpiteinä ohjeistuksessa suositellaan rivitaloille ja paritaloille ilmalämpöpumpun käyttöönottoa ja yläpohjan lisälämmöneristämistä.

”Kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla, ja jokaisen taloyhtiön tilanne on erilainen. Ohjeistus lähtee siitä, että taloyhtiö voi edetä tarpeiden mukaan askel kerrallaan”, kertoo asiantuntija Harri Heinaro Motivasta.

”Ohjeistus kertoo yksityiskohtaisesti miksi, milloin ja miten kukin toimenpide kannattaa tehdä. Hukkajahti on helppoa näillä toimenpiteillä”, Heinaro sanoo.

Energiahukkajahtiin osallistuivat ympäristöministeriö, Motiva Oy, Suomen Kiinteistöliitto ry, Suomen Isännöintiliitto ry, RAKLI ry, Suomen LVI-liitto SuLVI ry, Ekokumppanit Oy, Suomen Vuokranantajat ry sekä HSY:n Ilmastoinfo (ent. Pääkaupunkiseudun kuluttajien Energianeuvonta)

Artikkeli Ympäristöministeriön energiahukkajahti aktivoi yli 800 taloyhtiötä julkaistiin ensimmäisen kerran Kiinteistölehti.