Pakkasten lauhtuessa paukkuvat putket

Pitkän kireän pakkasjakson jälkeen lauhtuvat kelit aiheuttavat jopa useita satoja vesivahinkoja rikkoutuneiden putkien vuoksi. Jäätyneet käyttövesiputket ovat kovilla jään turvotessa ja vaurioittaessa putkistoja. LähiTapiolan riskipäällikkö kannustaakin tarkistamaan viimeistään nyt kesämökkien ja muiden vapaa-ajan kiinteistöjen vesiputkien kunnon ja toimivuuden.

– Vakuutusyhtiössä jäätyneiden putkien aiheuttamat vesivahingot näkyvät usein vasta viiveellä. Vaarassa ovat erityisesti ne kiinteistöt, joissa käyttövesilinjastot pääsevät jäätymään ja sulamaan omia-aikojaan. Esimerkiksi kesämökillä, johon on jätetty talveksi vedet päälle, voi vuotovahinko pahimmillaan valua pitkäänkin ennen mökkikauden alkua ja aiheuttaa jopa kymmenien tuhansien eurojen vahingot, kertoo LähiTapiolan riskipäällikkö Juhani Savolainen.

Savolaisen mukaan joinakin vuosina ilmenevät pitkään jatkuneet kireät pakkastalvet voivat aiheuttaa jopa tuhansia jäätymis- ja vesivahinkoja kiinteistön omistajille.

– Jos epäilee, että kylmillään jääneen rakennuksen putkistoihin on voinut jäädä vettä, on nyt ilmojen lauhtuessa viimeisiä aikoja varmistaa putkistojen kunto ja veden normaali virtaus. Myös vesimittarin voi tarkistaa, että se ei pyöri omiaan ja kerro rakenteisiin vuotavasta vedestä, Savolainen kertoo.

Savolainen suosittelee, että ilman päivittäistä valvontaa olevissa kiinteistöissä, veden pääsulku tulee sulkea jo piha-alueen sulkuventtiilistä tai katkaista oman vesijärjestelmän vesipumpun syöttövirta. Jäätyneiden putkistojen sulatuksessa kannattaa turvautua alan ammattilaisen apuun.

Kotivakuutuksesta lähtökohtaisesti korvataan vuotovahingot. Vahinkojen varalle on kuitenkin tärkeää muistaa erityisesti talvikauden suojeluohjeen mukaiset velvoitteet huolellisen kiinteistön omistajan toimista esimerkiksi käyttövesiputkien jäätymisen osalta rakennuksen riittävästä valvonnasta ja sisälämpötilasta.

Lue vinkit putkien jäätymisen estämiseen.

Artikkeli Pakkasten lauhtuessa paukkuvat putket julkaistiin ensimmäisen kerran Kiinteistölehti.