Laita lämmitys kesätauolle

Auringon lämmittäessä on aika kytkeä lämmitys pois päältä ja tarkistuttaa järjestelmän toiminta. Nämä toimet säästävät energiaa, ja pitkällä juoksulla myös kukkaroa.

Lämmitys pois päältä

Lämmityksen säätöventtiileissä on aina pieni läpivirtaus, joka tuo lämmitysverkostoon lämmintä vettä.

– Lämmityksen automatiikka huolehtii siitä, että säätöventtiilit ovat Kiinni-asennossa, mutta se ei vielä riitä. Lämmityksen poiskytkeminen edellyttää ns. kesäsulun sulkemista tai lämmitysverkoston kiertovesipumpun pysäyttämistä. Lämmityksen poiskytkeminen ei vaikuta lämpimään käyttöveteen, eli suihku lämpiää kesälläkin, toimialapäällikkö Arvo Ylönen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä sanoo.

– Vanhemman talon verkoston vedessä on sakkaa, joka saattaa laskeutua pumpun pesään ja aiheuttaa jumiutumista. Pumppu kannattaa käynnistää pieneksi hetkeksi pari kertaa kesän aikana.

Tarkistuta järjestelmä

Kun lämmitys on pois päältä, kannattaa tarkistuttaa järjestelmän muiden osien toiminta. Säännöllinen tarkistus ja huolto pienentävät talvisia häiriöriskejä.

– Vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä on melko huoltovapaa, mutta siinäkin on osia, jotka kannattaa ajoittain tarkistaa ja tarvittaessa uusia, esimerkiksi patteritermostaatit, varoventtiilit tai paisunta-astia. Erityisesti kattilalaitosten puhdistus ja polttimien huolto on hyvä teettää kesällä. Näissä asioissa kannattaa kääntyä LVI-alan ammattilaisten puoleen, Ylönen vinkkaa.

Artikkeli Laita lämmitys kesätauolle julkaistiin ensimmäisen kerran Kiinteistölehti.