Kodin huoltotöiden top 6 – tee nämä, niin asuntosi pysyy kunnossa!

Asukas on velvollinen pitämään asuntonsa kunnossa, olipa hän sitten asunnon omistaja tai vuokralainen. Asunnon hyvään hoitoon kuuluu pienten huoltotöiden tekeminen – niiden avulla koti pysyy puhtaana ja turvallisena asua. Seuraavassa on lueteltu kuusi huoltotyötä, jotka asukkaan tulee muistaa tehdä säännöllisesti.

1. Vesilukkojen puhdistus

Vesilukkoihin kertyy ajan mittaan ruoantähteitä, hiuksia ja muuta likaa. Puhdista lukot, jos ne eivät vedä kunnolla. Säännöllinen puhdistus auttaa ehkäisemään vesivahinkoja.

Puhdista vesilukot 1–2 kertaa vuodessa. Jos vesilukkoon on yhdistetty pyykinpesukoneen poistoletku, puhdista se vielä useammin.

Tee näin: Irrota vesilukko varovasti ja poista siitä kaikki lika. Puhdista lukko ja sen osat. Kokoa puhdistettu lukko huolellisesti takaisin paikoilleen. Lopuksi laske hanasta vettä ja tarkista, ettei lukko vuoda. Jos lukosta tihkuu vettä ulkopuolelle, tarkista lukon tiivisteiden asento ja korjaa lukon kiinnitys.

2. Lattiakaivojen puhdistus

Lattiakaivot tulee puhdistaa säännöllisesti, jotta vesivahingoilta vältyttäisiin. Esimerkiksi suihkun lattiakaivoon kertyy hiuksia, jotka ajan mittaan tukkivat kaivon. Tukkeutunut lattiakaivo ei vedä vettä kunnolla ja siitä saattaa levitä epämiellyttävää hajua huonetilaan.

Puhdista lattiakaivot vähintään kolme kertaa vuodessa.

Tee näin: Avaa lattiakaivon kansi, poista kaivosta ja sen mahdollisesta vesilukosta kertyneet hiukset ja muu lika. Huuhtele kaivo, puhdista vesilukko ja kansi. Aseta vesilukko paikalleen ja paina lopuksi kansi takaisin kaivon päälle.

3. Imuroi jääkaapin ja pakastimen tausta

Jääkaapin ja pakastimen taakse kertyy pölyä, joka heikentää laitteiden ilmankiertoa ja lisää sähkönkulutusta. Pöly aiheuttaa myös palovaaran.

Tarkista pölytilanne tasaisin väliajoin ja imuroi jääkaapin ja pakastimen tausta vähintään kaksi kertaa vuodessa.

Tee näin: Siirrä jääkaappi ja pakastin paikoiltaan ja imuroi niiden taustat huolellisesti. Siirrä laitteet takaisin paikalleen. Ota tavaksi pitää samalla jääkaapin ja pakastimen huoltopäivä, jolloin myös puhdistat ja sulatat ne.

4. Liesituulettimen rasvasuodattimen puhdistus

Rasvasuodattimeen kertyy rasvaa ja likaa ruoanlaiton yhteydessä. Suodatin poistaa ruoankäryjä tehokkaasti vain, jos se on riittävän puhdas. Likainen suodatin aiheuttaa palovaaran.

Puhdista rasvasuodatin joka toinen kuukausi. Noudata suodattimen puhdistuksessa tai uusimisessa aina laitevalmistajan ohjeita.

Tee näin: Jos suodatin on vaihdettavaa mallia, irrota likainen suodatin liesituulettimesta ja vaihda uusi sen tilalle.

Jos suodatin on pestävää mallia, irrota suodatin liesituulettimesta ja pese se astianpesuaineella. Metallisen rasvasuodattimen voi yleensä pestä astianpesukoneessa. Muista puhdistaa myös liesituuletin astianpesuaineella. Aseta rasvasuodatin takaisin vasta, kun se on kuivunut.

5. Tarkista pesukoneiden liitännät

Asuntojen vesivahinkojen syynä on monesti astian- tai pyykinpesukoneen liitännän pettäminen. Pidä liitäntöjen kuntoa silmällä, äläkä jätä pesukonetta yksin päälle asuntoon. Sulje hana käytön päätteeksi.

Tarkista pyykinpesukoneen ja astianpesukoneen liitännät useasti vuodessa. Huomaa, että myös poisto- ja täyttöletkut tulee vaihtaa säännöllisesti.

Tee näin: Tarkista koneen kummatkin liitokset, eli paineveden liitos ja jäteveden liitos. Kokeile käsin, ovatko liitokset tukevasti kiinni. Mikäli liitos ei ole tukeva ja/tai liitoskohdassa tuntuu kosteutta, liitos tulee korjata. Pesukonetta ei missään nimessä saa käyttää, jos ei ole varmuutta liitosten pitävyydestä.

6. Puhdista ilmanvaihtoventtiilit

Asuntojen ilma vaihtuu poisto- ja korvausilmaventtiilien kautta. Venttiilien malli riippuu siitä, onko talossa painovoimainen vai koneellinen ilmanvaihto. Pidä venttiilit puhtaana, jotta ilmanvaihto toimisi oikein.

Puhdista poisto- ja korvausilmaventtiilit ainakin kaksi kertaa vuodessa. Tarkkaile puhdistustarvetta. Jos venttiilissä on suodatin, sen voi joutua vaihtamaan useamman kerran vuodessa.

Tee näin: Puhdista venttiilin pintaan ja rakoihin kertynyt nukka, pöly tms. nihkeällä rätillä. Jos venttiili kaipaa perusteellisempaa puhdistusta, irrota se ja puhdista osat. Puhdista tai vaihda venttiilin mahdollinen suodatin, jos se on likainen. Muista pyyhkiä tai imuroida myös suodattimen takana oleva ulkoilmakanava, mikäli kyseessä on korvausilmaventtiili. Huomaa, että koneellisen ilmanvaihdon poistoilmaventtiilin keskiön asentoa ei saa muuttaa puhdistuksen yhteydessä. Mahdollista äänenvaimennusosaa tulee myös varoa, ja sen saa puhdistaa vain kuivalla liinalla. Puhdistuksen jälkeen pane venttiili paikoilleen.

Lisää asunnon säännöllisistä huoltotöistä voit lukea Kodin huoltotyöt – Asukkaan oppaasta. Oppaasta löydät myös tarkemmat, kuvitetut ohjeet edellä mainittujen huoltotöiden tekemiseen.

HUOM! Jos et ole aiemmin tehnyt kyseisiä huoltotöitä tai olet epävarma siitä, miten ne tehdään, pyydä apua huoltoyhtiöstä tai talonmieheltä. Pesukoneiden letkujen ja liitäntöjen asennukset tulee aina teettää ammattilaisilla.

Artikkeli Kodin huoltotöiden top 6 – tee nämä, niin asuntosi pysyy kunnossa! julkaistiin ensimmäisen kerran Kiinteistölehti.