Kiinteistösähköä omista paneeleista

Taloyhtiön omien aurinkopaneelien omaan käyttöön tuottama sähkö on verovapaata. Vuodesta 2016 alkaen sitä on ollut myös pienimuotoinen takaisin verkkoon myynti.

Sähköverosta on vapautettu muun muassa pienet, alle 100 kVA aurinkosähköjärjestelmät. Jos taloyhtiö käyttää tuottamansa aurinkosähkön oman kiinteistösähkön kulutukseen, sen ei tarvitse myöskään hakeutua alv-velvolliseksi aurinkosähkön tuotannosta.

Vanhoissa kerrostaloissa aurinkosähkö kannattaa harvemmin. Vanhan taloyhtiön, jonka kiinteistössä on painovoimainen ilmanvaihto, ei useinkaan ole kannattavaa hankkia aurinkosähköjärjestelmää. Kiinteistösähkön osuus taloyhtiön kuluista on niin pieni. Esimerkiksi hissien kulutus on hetkittäistä. Jatkuva, päiväsaikainen kulutus on ”hyvää” kulutusta oman aurinkovoiman tuotannon kannalta.

Helsingin Oulunkylässä As Oy Hirsipadontie 5 sai runsaat kaksi vuotta sitten yhden talonsa katolle 58 aurinkopaneelia. Niiden nimellisteho on 260 W/kpl ja teho kaikkiaan 15,08 kW. Tämä vastaa noin kolmen omakotitalon aurinkosähköjärjestelmän paneeleita. Järjestelmä toimittaa aurinkosähköä taloyhtiön kaikkiin seitsemään rakennukseen.

– Paneelit on mitoitettu 15 kilowattitunnin teholle, eli taloyhtiön kiinteistösähkön päiväkulutuksen mukaan. Silloin kun aurinko paistaa, järjestelmä myös tuottaa sen verran, talossa asuva isännöitsijä Roger Santala sanoo.

– Hankintahinta oli meidän järjestelmällemme noin 30 000 euroa, arvio investoinnin takaisinmaksuajasta 25 vuotta ja paneelien käyttöikä vähintään 40 vuotta. Solarvoiman Janne Käpylehto hoiti ”avaimet käteen” -periaatteella koko systeemin, Santala kertoo.

Asia eteni mutkattomasti sekä hallituksessa että yhtiökokouksessa kartoitusraportin avulla.

– Meille ei jäänyt muuta hoidettavaa kuin suostumuksen pyytäminen taloyhtiöltä yhtiökokouksessa. Se kävi erittäin kivuttomasti. Osakkaat kysyivät vain, miksi ei ole aikaisemmin ymmärretty hankkia paneeleita. Silloinen ajankohta oli hinta-laatusuhteen kannalta järkevä.

Kaikki 58 paneelia asennettiin saman talon katolle.

Janne Käpylehdon mukaan avain hankkeen mitoitukseen ja kannattavuuteen oli, että taloyhtiön rakennusten ilmanvaihdossa on koneellinen poisto huippuimurin avulla. Sen käyttämä osuus kiinteistösähkön kulutuksessa on aurinkopaneeleilla helposti korvattavaa.

Sähkön siirtoyhtiöltä hankittiin lupa pientuotannon verkkoon liittämiseen. Energiayhtiön kanssa taloyhtiö teki sopimuksen kaksisuuntaisesta sähkön toimittamisesta. Kaupungin rakennusvalvonnalta ei tarvinnut hakea lupia, toimenpideilmoitus riitti.

Artikkeli Kiinteistösähköä omista paneeleista julkaistiin ensimmäisen kerran Kiinteistölehti.