Kiinteistöpalvelualan työehtosopimusneuvotteluihin paussi

Palvelualojen ammattiliitto PAM lopetti tänään lyhyeen neuvottelurupeamansa Kiinteistötyönantajien kanssa kiinteistöpalvelualan työehdoista. Näin kävi jo toista kertaa. PAMin puheenjohtaja Ann Selinin mukaan neuvotteluja on leimannut työnantajaliiton mittava heikennyslista ja samaan aikaan haluttomuus aidosti neuvotella.

Kiinteistötyönantajien tekemät esitykset työehtosopimukseen alentaisivat alan työvoimakuluja 8 prosenttia, PAM arvioi. Vaikutus olisi siis työntekijöille reippaasti miinusmerkkinen.

”Käsissämme on tällainen lista, mutta silti emme ole päässeet kunnolla neuvottelemaan, PAMin puheenjohtaja Ann Selin tuskailee tilannetta.

Muun muassa siivoojien ja kiinteistönhoitajien työehtoja määrittelevän työehtosopimuksen voimassaoloaika päättyi eilen. PAMilla ja Kiinteistötyönantajilla on ollut neuvottelutapaamisia vähän ja Selinin mukaan niidenkään aikana ei ymmärrys toisen osapuolen tavoitteista ole juuri lisääntynyt.

”On vaikea päästä eteenpäin, kun toinen osapuoli ei antaudu neuvottelupöydässä vuorovaikutukseen. Samojen lauseiden jankkaaminen ei nimittäin auta”, Selin sanoo.

”Meidän tavoitteenamme on kuitenkin edelleen päästä sopimaan ja neuvottelemaan alan työehdoista yhdessä työnantajaliiton kanssa tavanomaisen työmarkkinakäytännön mukaisesti”, Selin toteaa.

Kiinteistötyönantajat esittää muun muassa kaikista lauantai-, aatto-, sunnuntai- ja pyhäpäiväkorvauksista ja luopumista ja erilaisia päivittäisen työajan pidennyksiä, joihin työnantaja voisi yksipuolisesti määrätä työntekijän.

Tyypillinen kokoaikaisen siivoojan peruspalkka on työehtosopimuksen mukaan 1663 euroa kuukaudessa.

”Työ on raskasta, ja sen merkitys on suuri sisäilmaongelmista kärsivässä Suomessa”, Selin toteaa.

Kiinteistönhoidossa taas akuutit tilanteet, kuten lumimyräkät tai vaikkapa vesivahingot, vaativat nopeaa toimintaa ja käytännössä usein pitkiä työpäiviä.

”Lumilingot jaksavat kyllä pyöriä ympäri vuorokauden, mutta ihmisen laita on toinen”, Selin tokaisee.

Hän toteaa, että työnantajien paljon puhuma työvoimapula ei varmasti hellitä, jos työehtoja alati heikennetään.

PAM on esittänyt neuvotteluissa työntekijöiden palkkakehityksen pitämistä mukana muun yhteiskunnan vauhdissa. Se haluaa tarkentaa palkkausjärjestelmän käytön ohjeita. Työntekijän olisi aina saatava hyödykseen tekemänsä pitkät työvuorot ja ylityöt, kun nyt sairastuminen tai arkipyhät voivat syödä ne.

PAMin arvion mukaan sen esitysten kustannusvaikutus olisi yhteensä 1,3 prosenttia ilman palkankorotuksia, jos kaikki sen esittämät muutokset työehtosopimukseen toteutettaisiin.

Kiinteistöpalvelualan yleissitovan työehtosopimuksen piirissä on noin 70 000 työntekijää.

Artikkeli Kiinteistöpalvelualan työehtosopimusneuvotteluihin paussi julkaistiin ensimmäisen kerran Kiinteistölehti.