Ilmalämpöpumpun asentaminen huoneistoparvekkeelle vaatii edelleen taloyhtiön suostumuksen

Turun hovioikeuden tuomio on herättänyt keskustelua viime päivinä. Ratkaisun mukaan osakas sai asentaa huoneistoparvekkeelleen ilmalämpöpumpun taloyhtiön kiellosta huolimatta. Isännöintiliiton lakiasiantuntijat pitävät tilannetta ratkaisusta huolimatta epäselvänä.

– Erikoisen hovioikeuden ratkaisusta tekee se, että korkein oikeus on vuonna 2013 päätynyt samankaltaisessa tapauksessa aivan erilaiseen ratkaisuun. Silloin korkein oikeus katsoi, että osakehuoneiston ja huoneistoparvekkeen väliin jäävä ulkoseinä on sijainnistaan huolimatta yhtiön hallinnassa. Siten taloyhtiö on voinut kieltää päätöstään perustelematta seinään tehtävät muutostyöt, Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jenni Lauhia sanoo.

Tuoreessa Turun hovioikeuden tapauksessa oikeus päätyi toisenlaiseen ratkaisuun ja katsoi, että kyseinen seinä on osakkaan hallinnassa. Hovioikeuden mukaan seinään sai siten tehdä reiän osakkaan asennuttamaa ilmalämpöpumppua varten yhtiön kiellosta huolimatta. Käräjäoikeus oli aiemmin noudattanut asiassa korkeimman oikeuden linjaa.

Oikeustila nyt epäselvä

Isännöintiliiton lakiasiantuntijat pitävät oikeustilaa edelleen epäselvänä. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen ja korkein oikeus myöntänee ratkaisujen ristiriitaisuuden vuoksi tapaukselle valitusluvan. Kun valitus aikanaan käsitellään, tilanne selkenee.

– Suosittelemme, että siihen saakka taloyhtiöissä noudatetaan korkeimman oikeuden ratkaisun linjaa, sillä sen painoarvo on hovioikeuden ratkaisua suurempi, Lauhia sanoo.

Rakennuksen ulkoseinä on taloyhtiön kunnossapitovastuulla, joten siihen kohdistuvaan muutostyöhön täytyy saada taloyhtiön suostumus. Taloyhtiö voi asettaa muutostyölle ehtoja ja viimekädessä myös kieltää sen kokonaan. Näin ollen, vaikka hovioikeuden ratkaisu jäisi pysyväksi, voidaan taloyhtiöissä edelleen kieltää ilmalämpöpumppujen asennukset, kun otetaan huomioon aiheutuvan haitan määrä ja osakkaalle koituva hyöty. Tällöin muutostyön kieltäminen on kuitenkin perusteltava.

Lue lisää Kotitalon blogista: Ilmalämpöpumppu parvekkeelle – ei edelleenkään niin yksinkertaista

Uutishuoneeseen

Artikkeli Ilmalämpöpumpun asentaminen huoneistoparvekkeelle vaatii edelleen taloyhtiön suostumuksen julkaistiin ensimmäisen kerran Isännöintiliitto.