Huolehdi kotisi lomakuntoon – älä someta lomasuunnitelmiasi

Lomakauden alkaessa Toukotalkoot -kampanja muistuttaa lomalle lähtijöitä tarkistamaan muutaman asian ennen kesälaitumia. Pienistä asioista huolehtimalla voi vähentää vesivahinkojen, murtovarkauksien tai sähkölaitteista aiheutuneiden tulipalojen riskiä.

Paloturvallisuuden varmistamiseksi irrota kaikkien elektronisten laitteiden pistokkeet verkkovirrasta. Ennen irrottamista tyhjennä ja kuivaa jääkaappi. Ota antennijohto seinästä ukkosen varalta. Ilmanvaihto on syytä pitää asukkaan poissa ollessakin päällä, koska se haihduttaa tarvittaessa kosteutta sisäilmasta, estää kosteuden imeytymisen tekstiileihin ja pitää sisäilman raikkaana. Ilmanvaihdon voi kuitenkin säätää pienemmälle teholle. Muista että, jos katkaiset virran pääkytkimestä, sammuvat kaikki kylmälaitteet.

Tulipaloa ja sen aiheuttamia vahinkoja voidaan vähentää hankkimalla hälytysjärjestelmä, jonka palovaroittimet on liitetty kameraan, jonka hälytyksen sattuessa ottamat kuvat välitetään suoraan lähimpään hälytyskeskukseen. Tarkista, että palovaroittimissa on uudet paristot. Vaikka olet itse pois, saattavat naapurisi kuulla hälytyksen.

Vesivahingot ovat harmittavan yleisiä ja niistä aiheutuu usein suurtakin vahinkoa omaan ja mahdollisesti naapureiden koteihin. Vesivahingon riskia voi pienentää sulkemalla kaikkien vettä käyttävien kodinkoneiden, astian- ja pyykinpesukoneiden vesiliitännät huolellisesti. Tarkasta myös, että hanat eivät jää vuotamaan. Omakotitalossa vedentulon voi katkaista kokonaan talon pääsulusta.

Lattiakaivot puhdistamalla varmistetaan, että mahdollisen vahingon tapahtuessa ne toimivat moitteettomasti. Sama kannattaa tehdä pihakaivoille, jotta sadevedet pääsevät poistumaan esteettömästi. Myös rännit kannattaa pitää mahdollisimman puhtaina, jotta sadevedet eivät valu seiniä pitkin ja imeydy rakenteisiin. Lattiakaivoihin kannattaa lähtiessä laskea vettä, jotta ne eivät kuivu ja aiheuta hajuongelmia kylpyhuoneeseen.

Sulje ikkunat ja pidä myös pienet tuuletusikkunat suljettuina. Lukitse kotisi huolellisesti, hyvä lukitus estää tai ainakin hidastaa mahdollisia murtovarkaita. Älä kerro lomasuunnitelmistasi verkossa ja lomakuvienkin lataaminen on parempi tehdä kotiin paluun jälkeen. 

Muista lomalle lähtiessäsi myös nämä:

  • Vie kaikki roskat, elintarvikejätteet houkuttelevat hyönteisiä
  • Peruuta lehtitilaukset ja siirrä tarvittaessa postisi
  • Pidä koti ja piha asutun näköisenä, ettei se houkuttele murtovarkaita
  • Älä levitä turhaan tietoa poissaolostasi
  • Pyydä naapuria tai ystävää käymään tarkastamassa kotisi, kastelemaan kukkasi ja tyhjentämässä postilaatikkosi
  • Jos luotettu henkilö hoitaa kotiasi, pyydä häntä tarvittaessa lisäämään vettä wc-pönttöön ja lattiakaivoihin.

Toukotalkoot toivottaa mukavaa ja rentouttavaa kesälomaa!

Vuosittain järjestettävässä Toukotalkoot-kampanjassa ovat mukana Suomen Kiinteistöliitto, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes), Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL, Suomen Omakotiliitto ja Lämmitysenergia Yhdistys.

Lisätietoja kodin ja kesämökin huoltotoimenpiteistä:

www.Toukotalkoot.fi -sivustolta löytyvät muun muassa asukkaille tarkoitetut, ladattavissa olevat tarkastuslistat.

Artikkeli Huolehdi kotisi lomakuntoon – älä someta lomasuunnitelmiasi julkaistiin ensimmäisen kerran Kiinteistölehti.