Helsingin Kaupunginmuseo julkaisi hiljattain Helsingin jugend: arkkitehtuurioppaan. Kiinteistölehti päätti kiertää kesän aikana kirjassa mainitut paikat ja haastaa lukijat bongaamaan ornamentteja. Palkintoina arvomme sekä Taloyhtiön oppaat -kirjapaketin että K-ketjun lahjakortin.
Kaupunginmuseon julkaisemassa oppaassa tarkastellaan Helsingin arkkitehtuuria paljolti sveitsiläisen arkkitehti Marikit Taylorin silmin. Hän on listannut oppaassa myös omat suosikkinsa, joten ensimmäinen jugend-testikaupunkikierroksemme kiersi juuri nämä hänen suosikkirakennuksensa.
Testikierros tehtiin torstaina 13.6. huonohkossa säässä, joten kaksi Taylorin suosikeista säästettiin muille kierroksille. Julkaisemme uusia reittejä kesän aikana viikoittain. Reitit kuljetaan pääsääntöisesti jalan.
Jugendrakennukset ovat Helsingin keskusta-alueella, joten kulkemamme reitit toimivat myös erinomaisena oppaana Helsinkiin kesävierailulle tuleville ulkopaikkakuntalaisille, jotka haluaisivat kierrellä kaupunkia.
Jokaisen jutun lopussa on ornamenttivisa, jossa voi tietää tai veikata neljästä vaihtoehdosta, mistä rakennuksesta senkertainen ornamenttikuva on.
Marikit Taylorin suosikkirakennukset Helsingissä
Mikä Arkkitehtuuriopas?
Helsingin jugend: arkkitehtuuriopas (Helsingin Kaupunginmuseo) kertoo jugend-aikakaudesta, joka kukoisti Helsingissä 1800-1900-lukujen vaihteessa.
Helsingissä on poikkeuksellisen paljon jugendrakennuksia. Tämä johtuu osittain siitä, että jugend tyylisuuntana osui Helsingin voimakkaan kasvun ja Suomen kansallisen itsetunnon nousun vuosiin. Suomalaisesta mytologiasta oli helppo poimia materiaalia mielikuvituksekkaisiin jugendrakennusten yksityiskohtiin.
Jugend eli yleisemmin art nouveau oli ”kansainvälinen uuden ajattelutavan läpimurto, jonka lähtökohtia olivat irrottautuminen 1800-luvun lopun arkkitehtuuria kahlinneista säännöistä ja vanhanaikaisiksi koetuista kertaustyyleistä sekä arkkitehtien luomisvoiman vapauttaminen”, kuten arkkitehtuurioppaan esipuheessa kerrotaan.
Kirjan paksuus kertoo myös sen, että rakennuksia tosiaan on Helsingissä paljon. Se on 250-sivuinen, näppäränkokoinen opus, joka esittelee kattavan kattauksen jugend-Helsinkiä historiaa ja tekijöitä (arkkitehtejä) unohtamatta.
Kirjan ovat kirjoittaneet Helsingin kaupunginmuseon tutkijat. Lisäksi sveitsiläinen art nouveau -asiantuntija Marikit Taylor tarjoaa lukijoille keskieurooppalaisen näkökulman Helsingin jugendiin.
Kirjan luvut on jaoteltu alueittain, jotka mukailevat Helsingin kaupunginosajakoa. Tämä jaottelu auttaa myös lukijaa poimimaan helposti alueen tai alueet, joilla hän haluaa kierrellä.
Lue aikaisemmin julkaisemamme Helsingin Kaupunginmuseon tiedote.
Bongaa ornamentti -kisan pääpalkintona 100 euron lahjakortti
Julkaisemme kesän aikana joka viikko verkkosivuillamme uuden artikkelin jugendrakennuksista. Jokaisen artikkelin lopussa on kuva ja kysymys: mistäpäin tällä kertaa vieraillulta alueelta löydät tämän ornamentin?
Ornamentti poimitaan aina sillä kertaa vierailluista rakennuksista. Ornamenttia ei oteta rakennuksen sisäpuolelta, jos sisälle ei ole julkista pääsyä. Annamme kysymykseen neljä vaihtoehtoa, joten myös veikkaamalla saattaa voittaa.
Kaikkien oikein vastanneiden kesken, arvotaan kesän päätteeksi Taloyhtiön oppaat -kirjapaketti (arvo n. 75 €). Paketti sisältää keskeisimmät ja suosituimmat Kiinteistöalan Kustannuksen kustantamat Taloyhtiön oppaat: Taloyhtiön vastuunjakotaulukko 2019 – osakkaalle ja asukkaalle, Kodin huoltotyöt – Asukkaan opas, Osakkaan remontit taloyhtiössä sekä Hyvä hallitustapa – Suositus 2016.
Lisäksi arvotaan pääpalkinto kaikkien niiden kesken, jotka ovat vastanneet kaikkien kahdeksan artikkelin kysymyksiin oikein. Pääpalkinto on 100 euron K-ryhmän lahjakortti.
Kysymyksiin voi vastata koko kesän ajan. Kilpailu sulkeutuu elokuun lopussa. Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.
Ensimmäinen kisakysymyksen sisältävä artikkeli julkaistaan viikolla 26. Artikkeleita ilmestyy kokonaisuudessaan kahdeksan, joten viimeiseen kisakysymykseen pääsee vastaamaan viikolla 33 elokuussa.
Nyt sitten vain odottelemaan ensimmäistä bongausjuttua!
Tämän artikkelin kävelykierroksen kohteet kartalla (klikkaa tai kosketa palloja)
Koko alue on suunniteltu ja rakennettu jugendkaudella ja sitä voidaan pitää varhaisena – ja omaleimaisen pohjoismaisena – esimerkkinä puutarhakaupunkien standardoinnin ajasta. – Marikit Taylor
Kauniin vaaleanpunaisen Ihantolan päätykolmioiden koristekuviot perustuvat vanhojen suomalaisten kirkkojen koristeaiheisiin. Kuten monet muutkin Kallion asuintalot, myös Ihantola on työväen asuntoyhtiön rakennuttama. – Marikit Taylor
Rautatieasema muistuttaa meitä siitä, että joskus kannattaa pysähtyä katsomaan tarkemmin paikkoja, joiden läpi tulee porhaltaneeksi vain kovalla kiireellä. – Marikit Taylor
Rakennusta voidaan pitää kokonaistaideteoksena. Niin jukisivussa kuin sisälläkin on puusta ja kivestä tehtyjä veistoksia lähes kaikkialla, ja vaikuttavaa on myös puun käyttö sisätilojen rakenteissa. – Marikit Taylor
Mikäpä olisi parempi paikka jugendhenkiselle lepotauolle kuin piipahdus Jugendsalin kahviossa. Sen holvikatto, kivipylväät ja maalauksin koristellut seinät tarjoavat täydellisen taustan hämmästyttävälle lintu- ja eläinveistosten joukolle. – Marikit Taylor
Olofsborgista tekevät kiinnostavan sen koko ja massoitus, luonnonkivijalka sekä monet menneisyyden rakennusperinteen innoittamat yksityiskohdat. – Marikit Taylor
Talon eriskummalliset kipsikoristeet saavat mielikuvituksen laukkaamaan. Kuka on tuo julma aaltojen asukki, joka näyttää kieltä porttia vartioidessaan, kuka tuo outo, ihailijajoukon piirittämä sammakkoprinsessa? – Marikit Taylor
Koottu Maanmittauslaitoksen taustakarttasarjan karttalehdistä 14.6.2019
Artikkeli Bongaa ornamentti -kesäkisa alkaa ensi viikolla julkaistiin ensimmäisen kerran Kiinteistölehti.