ARA päivitti hissi- ja esteettömyysavustusohjettaan

ARA on päivittänyt ohjetta olemassa olevan hissin esteettömyyteen liittyvien korjaustoimenpiteiden osalta. Esteettömyysavustuksen myöntämistä laajennettiin 9.4. koskemaan myös olemassa olevan hissin esteettömyyskorjauksia. 

Olemassa olevien hissien esteettömyyskorjauksia avustetaan tapauskohtaisesti. Avustettavia toimenpiteitä ovat sellaiset hissin esteettömyyskorjaukset, joilla mahdollistetaan hissin käyttö myös liikuntarajoitteisille. Tämä tarkoittaa esimerkiksi, että kulkureitti asuinkerrostalon ulko-ovelta sisätiloihin asuinkerrostasoille sekä yhteistiloihin on mahdollista ilman saattajaa tai avustajaa. Avustettavia toimenpiteitä voivat olla esimerkiksi:

  • pysähdystasojen lisääminen hissin uusimisen yhteydessä ylös ja /tai alaspäin yhteisiin tiloihin Pysähdystasojen lisäämisessä avustettavaa on kuilun rakentamiseen liittyvien rakennusteknisten töiden osuus sekä lisättävän kerrostason hissitekniset laitteet, automaatti-ovi, edusta, kutsunappi ja kerrososoitin sekä mahdolliset pielirakenteen pellitykset.
  • pysähdystason lisääminen kerrostasolle ovilinjan vastakkaiselle puolelle Tasolle avataan uusi oviaukko ja lisätään automaattiovi. Tällöin avustettavaa on oviaukon rakentamiseen liittyvien rakennusteknisten töiden osuus sekä lisättävän kerrostason hissitekniset laitteet, automaattiovi, edusta, kutsunappi ja kerrososoitin ja mahdolliset pielirakenteen pellitykset. Jos hissikori muutetaan tässä yhteydessä läpikuljettavaksi, avustuksen piiriin kuuluu korin ovilehdet ja ovikoneisto.
  • kaikkien kerrostasojen kääntöovien uusiminen automaattisiksi liukuoviksi hissin kokonaan uusimisen yhteydessä Tällöin avustuksen määrä kerrostasoa kohden on enintään 45 % hyväksytyistä kustannuksia ja kuitenkin enintään 2.500 euroa.

ARA kuitenkin hyväksyy aina tapauskohtaisesti korjaustoimenpiteet.

Koko Esteettömyysavustusohjeen voit lukea ARAn nettisivuilta.

Artikkeli ARA päivitti hissi- ja esteettömyysavustusohjettaan julkaistiin ensimmäisen kerran Kiinteistölehti.