5 vinkkiä sujuvaan taloyhtiöasumiseen

Taloyhtiöasuminen on välillä aikamoista taiteilua. Omista asumistavoistaan ei voi päättää vapaasti, vaan asumisessa on otettava huomioon naapurit ja taloyhtiön rooli kiinteistön omistajana. Parhaimmillaan taloyhtiössä asuminen on kuitenkin huoletonta ja mukavaa. Seuraavassa on listattu viisi vinkkiä kitkattomaan taloyhtiöasumiseen.

1. Älä metelöi yöaikaan

Useimmissa taloyhtiössä on niin sanottu hiljaisuusaika öisin, iltakymmenen ja aamuseitsemän välillä. Tällöin tulee välttää kaikenlaista tekemistä, josta aiheutuu melua – esimerkiksi pyykkien linkoamista, remontointia ja äänekästä musiikin soittoa.

Jos aiot pitää illalla kotonasi juhlat, on fiksua ilmoittaa siitä etukäteen naapureille. Kiinnitä esimerkiksi rappukäytävän ilmoitustaululle lappu, jossa kerrot juhlista ja pahoittelet mahdollista häiriötä. Muista kirjata lappuun asuntosi numero ja puhelinnumero, jotta naapurit saavat tarvittaessa sinuun yhteyttä.

Hiljaisuusaika ei koske normaaleja elämisen ääniä. Yöaikaan saa esimerkiksi käydä vessassa tai suihkussa, eikä kukaan voi sitä kieltää.

2. Tupakoi ja grillaa siihen varatuilla paikoilla

Jos tupakoit, tee se siihen varatuilla paikoilla. Asunnon sisällä ei tule tupakoida, sillä savu kulkeutuu ilmanvaihtokanavia pitkin naapuriasuntoihin. Tupakointi on kokonaan kielletty yhteisissä tiloissa, kuten rappukäytävissä ja saunatiloissa, ja lasten leikkialueilla.

Aurinkoisella kesäsäällä grillaaminen on mukavaa ja se on sallittua myös taloyhtiössä. Voit grillata yhtiön grillipaikalla, jos sellainen on, tai omalla pihallasi. Myös parvekkeella grillaaminen on periaatteessa sallittua, kunhan siitä ei aiheudu tulipalon vaaraa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että parvekkeella on käytettävä sähkögrilliä. Kun grillaat, muista huomioida naapurisi – grillaa siis nopeasti äläkä käryytä grilliä tarpeettomasti.

3. Pidä lemmikit talutushihnassa

Kesäaikaan on mukava viettää koiran tai kissan kanssa aikaa ulkosalla. Lemmikkiä ei kuitenkaan saa päästää vapaaksi, vaan kaikista tottelevaisimmatkin yksilöt on pidettävä talutushihnassa taajama-alueilla, siis myös taloyhtiön pihalla. Näin määrää järjestyslaki.

Lemmikkien ulkoiluttaminen on kokonaan kielletty lasten leikkeihin varatuilla paikoilla ja niiden välittömässä läheisyydessä. Toki lapset voi kutsua rapsuttamaan esimerkiksi koiraa ja leikkimään sen kanssa muualla pihalla.

4. Säilytä tavaroitasi ja autoasi niille varatuilla paikoilla

Taloyhtiön rappukäytävissä sekä ullakon ja varastotilojen käytävillä ei saa säilyttää tavaroita. Esimerkiksi lastenvaunujen säilyttäminen rappukäytävässä on kielletty tuhopolttoriskin takia.

Säilytä kaikkia tavaroitasi niille varatuissa varastotiloissa. Huolehdi myös tilojen lukituksesta, jotta pitkäkyntiset eivät pääse käsiksi tavaroihin.

Taloyhtiön parkkipaikat on tarkoitettu käytössä oleville ajoneuvoille. Ajoneuvojen pysäköinti on sallittu yhtiön luvalla vain niille varatuilla ja merkityillä paikoilla. Pysäköi vain omalle paikallesi. Huolehdi myös, etteivät vieraasi pysäköi asukkaille varatuille paikoille.

5. Lajittele jätteesi

Noudata taloyhtiösi jätteenlajitteluohjeita. Vie talousjätteet ja muut roskat pakattuina jäteastioihin. Jos taloyhtiössä kerätään erikseen sekajaetta sekä paperi-, pahvi-, bio-, metalli- ja lasijätettä, lajittele jätteet oikeisiin astioihin.

Huonekalujen, kodinkoneiden ja muiden vastaavien poiskuljetuksesta sinun on huolehdittava itse. Älä jätä niitä taloyhtiön jätekatokseen, koska tästä aiheutuu yhtiölle (ja sinulle) kallis lisälasku.

Vaaralliset jätteet on palautettava niitä vastaanottaviin paikkoihin.

Lue lisää taloyhtiöasumisesta taloyhtiöaiheisista kirjoistamme.

Artikkeli 5 vinkkiä sujuvaan taloyhtiöasumiseen julkaistiin ensimmäisen kerran Kiinteistölehti.