2,5 miljoonaa panttikirjaa muutetaan sähköisiksi

Pankeissa säilytettävät paperiset panttikirjat muunnetaan sähköiseen muotoon loka-marraskuussa. Muutos ei vaadi toimenpiteitä kiinteistön omistajilta tai isännöitsijöiltä.

– Lokakuun aikana pankit toimittavat sähköisiä aineistoja Maanmittauslaitokseen. Aineiston pohjalta pankin hallussa olevat kirjalliset panttikirjat muunnetaan sähköiseen muotoon ja sen jälkeen jokaiselle panttikirjalle on merkitty saaja rekisteriin. ”Saaja” on vastine kirjallisen prosessin haltija-termille, kertoo projektipäällikkö Erkki Tapola.

– Pankki myös huolehtii kirjallisen panttikirjan mitätöinnistä, jotta sitä ei enää käytetä vakuutena, Tapola lisää.

Panttikirjoja voidaan jatkossa siirtää sähköisesti siten, että tieto panttikirjan saajasta pysyy ajan tasalla. Lisäksi panttikirja on helppo löytää, sillä se on Maanmittauslaitoksen sähköisessä lainhuuto- ja kiinnitysrekisterissä.

Kun pankki palauttaa panttikirjan takaisin kiinteistön omistajalle, hän saa paperin sijaan tiedon, että hänet on merkitty rekisteriin sähköisen panttikirjan saajaksi. Halutessaan saajatiedon voi vielä tarkistaa Maanmittauslaitoksen järjestelmästä osoitteessa www.kiinteistoasiat.fi

Paperisia panttikirjoja ei pidä tuhota itse

– Kotona tai tallelokerossa säilytettäviä kirjallisia panttikirjoja ei muunneta automaattisesti sähköiseen muotoon. Niitä ei pidä missään tapauksessa mennä tuhoamaan. Nykyiset kirjalliset panttikirjat ovat edelleen voimassa ja ne käyvät uuden velan vakuudeksi aina vuoden 2019 loppuun asti, Tapola sanoo.

Siitä eteenpäin panttikirja tulee muuntaa sähköiseksi ennen luoton myöntämistä. Muunnoksen voi tehdä lähettämällä Maanmittauslaitokselle sekä hakemuksen että kirjallisen panttikirjan. Panttikirja muutetaan sähköiseksi myös kiinnitykseen kohdistuvien muutosten yhteydessä.

Sähköinen panttikirja on turvassa

– Sähköinen muoto on turvallinen, koska panttikirja ei voi enää kadota ja sitä ei voida varastaa. Mikäli sähköinen panttikirja on merkitty väärälle taholle, kannattaa olla yhteydessä omaan pankkiin ja pyytää heitä oikaisemaan tilanne, sanoo Tapola.

Kirjallisia panttikirjoja on Suomessa yhteensä noin 3,6 miljoonaa. Niistä suurin osa on pankkien hallussa ja loput ovat kunnilla, valtion laitoksilla, isännöitsijöillä ja yksityisillä henkilöillä.

– Kiinteistön omistajan ja isännöitsijän ei tarvitse tehdä tässä vaiheessa mitään. Panttikirjan tiedot ovat edelleen tallessa, mutta jatkossa paperin sijaan sähköisessä muodossa, korostaa Tapola.

Artikkeli 2,5 miljoonaa panttikirjaa muutetaan sähköisiksi julkaistiin ensimmäisen kerran Kiinteistölehti.